Meer weten?

Klik hier

Elektrische wisselverwarming

WaveRail heeft een samenwerkingsverband met GrayBar UK voor wisselverwarming.
Samen hebben wij het innovatieve en energiezuinige wisselverwarmingssysteem aangepast om binnen de Nederlandse railsystemen optimaal te kunnen functioneren.
Het GrayBar systeem is een zelfregulerend systeem wat een aantal grote voordelen heeft ten opzichte van traditionele niet-regulerende systemen.
Zelfregulerende linten zorgen dat de spoorstaaf op een constante temperatuur worden gehouden (tussen de 4 en 8 graden). Als een deel van de spoorstaaf onder deze temperatuur zakt veranderd de weerstand van het verwarmingslint, hierdoor wordt extra energie naar deze locatie geleid waardoor de temperatuur direct weer op peil is. Bij niet-regulerende linten wordt de gehele spoorstaaf van het wissel verwarmd waardoor grote hoeveelheden energie verloren gaan.

Andere voordelen van zelfregulerende linten zijn:

  • Snelle montagetijd. Linten kunnen binnen een uur aangebracht worden zodat deze bijvoorbeeld in reguliere nachtelijke buitendienststellingen aangebracht kunnen worden.
  • Middels een software programma of app kan op afstand aangegeven worden of een lint goed tegen de spoorstaaf aan ligt en functioneert. Hierdoor kunnen inspecties teruggebracht worden en zijn geen storingsgevoelige temperatuurvoelers nodig.
  • Wanneer de buitentemperatuur daalt neemt de vermogensvraag van de linten geleidelijk toe, hierdoor is de belasting van het stroomnetwerk aanzienlijk lager dan bij niet regulerende systemen. Niet regulerende systemen schakelen gelijktijdig in waardoor een enorme vermogenspiek ontstaat.
  • De levensduur van de zelfregulerende wisselverwarming is meer dan 10 jaar terwijl niet regulerende linten over het algemeen niet meer dan 5 jaar halen. Op 10 jaar functioneren van de linten wordt door WaveRail/GrayBar een verzekerde garantie gegeven.
Systeem met zelfregulerende linten van GrayBarSysteem met niet zelfregulerende linten
Vermogensvraaggeleidelijkpiek
Levensduurmeer dan 10 jaarcirca 5 jaar
Warmte verliesbeperkthoog
Montage tijdcirca 1 uur per wissel3 a 4 uur
Controle ligging linten tegen spoorstaafmiddels sofwaremiddels inspectie binnen veiligheidszone spoor

GrayBar wisselverwarming wordt al 20 jaar succesvol toepast door verschillende Europese spoorwegbeheerders en is binnen Network Rail het meest toegepaste systeem.

Het GrayBar systeem is toepasbaar bij zowel AC- als DC tractie systemen.

WaveRail verzorgt het complete traject van engineering, aanleg, onderhoud en levering van de componenten.